Tips om du vill semestra på Bali

Att få unna sig en välförtjänt semester då och då är både tillfredsställande och välbehövligt. Så varför inte passa på att slå på stort och resa långväga – till exempel till Bali. En vistelse på Bali gör både gott för kropp och själ och du kommer sannolikt att uppskatta vardagen lite bättre när du kommer hem igen. Här kommer lite tips på hur du semestrar på ett av världens mest eftertraktade turistmål.

Sol, hav och billiga priser

Bali hör till Indonesien, vilket är ett land som anses vara mycket billigt att semestra i. Många andra länder i Sydostasien har trissat upp sina priser men Indonesien har fortfarande många turistorter där pengar inte står i fokus. Bali har många billiga ställen att njuta på och ett av de billigaste är Kuta som ligger på den södra öspetsen. Om du försöker hitta motsvarande Bed & Breakfast, så ska du hålla utkik efter “losmens” som är det billigaste boendet med lätt frukost. Ett dubbelrum brukar kosta ca 80 kr per natt men kan vara ännu mer prisvärt. Det är dock viktigt att pruta var man än befinner sig, även på billiga ställen.

Bali kan faktiskt också vara mycket dyrt, beroende på hur man vill leva. Det finns riktiga lyxboenden för miljonärer, precis som det finns otroligt billiga platser.

Prova den inhemska maten

Bali har mycket god inhemsk mat som inte kostar mer än några kronor att äta sig mätt på. Överallt cirkulerar små rullande matstånd eller enkla restauranger med ett hål i väggen som kallas warung. Här kan du äta för 8 kr/måltiden. Även typiska turistrestauranger är billiga även om priserna ligger något högre. Förvänta dig sällan att betala mer än 35-40 kr för en något så när bra restaurang.

Se upp för hundkött

Observera att du dock måste vara lite extra försiktig när du äter från gatustånd, då det är vanligt att hundkött serverats. Många hundar stjäls från sina hem och slaktas för att bli turistmat. Många av hundarna lever också under hemska förhållanden innan de slaktas. Det är dock inte olagligt att äta hundkött och hos många lokalbor är det även en uppskattad rätt. Men djurplågeri är inte tillåtet men förekommer som sagt ändå.

Att göra

Förutom sol och bad, är Bali känt för sina många tempel och sevärdheter och du kan lätt hoppa på någon organiserad utflykt. Perama-bussar är billiga och tar dig vart som helst. Är du en tuffing kan du hyra en motorcykel och ta dig runt på det viset.

Det finns många platser att uppsöka på Bali. Monkey Forest är en av dem där aporna är lika tama som hundarna hemma. Vill man prova på äventyret kan Bali Treetop Adventures vara en idé. Där kan du klättra i träd eller åka linbana genom trädtopparna och titta på exotiska djur som är lika nyfikna som du själv.

Är det tempel du vill se är ett besök till Gunung Kawi ett måste. Här finns tre stora tempel som är över 1000 år gamla. Skulpturer, vattenfall, risterasser och små djungeloaser väntar dig samt en härlig och lugn stämning.