Surfa på Bali

Det går inte att sticka under stolen med att Bali är ett surfparadis i första hand. Här har otaliga backpackers testat vågorna utmed de många stränderna och vissa har blivit riktiga proffs. Du som aldrig har stått på en surfbräda kan enkelt lära dig att surfa här genom en mängd lärare och surfskolor. Undvik att surfa mellan december-mars då regnperioden är igång. Det kan orsaka riktiga skyfall, vilket inte är det bästa vädret att ge sig ut i vågorna. På många surfskolor har du även en surfgaranti som innebär att du får pengarna tillbaka om du inte lyckas ställa dig på brädan den första dagen. Här kommer några tips om de bästa ställena att surfa på.

Kuta Beach

På turistmålet Kuta finns en bra strand som har surfskolor för alla åldrar. Eftersom Kuta är det mest populära målet på ön, är det också anpassat till alla typer av surfare. Det är förmodligen den bästa platsen om du är nybörjare och behöver en tålmodig lärare. Vänd dig till Pro Surf School som är den mest kända om du vill ha en skola med bra rykte, men det finns även andra surfskolor som kantar strandpromenaden.

Även för etablerade surfare, är Kuta helt okej. Ta båten ut till Middles eller Kuta Reef för att ge dig i kast med de mer svårslagna vågorna.

Keramas

Detta ställe är paradiset för lite mer erfarna surfare. Den världsberömde surfaren Kelly Slater har smakat på saltvattnet här många gånger om. Keramas ligger på öns östra sida och ger enorma vågor under dagen, så den bästa tiden för lite mindre rutinerade surfare, är på morgonkvisten. Undvik low tide då revet kan skrapa upp dig ordentligt.

Padang Padang

Norr om Uluwatu ligger Padang Padang som är världsberömt för sina vänstervågor. Surftävlingen Rip Curl Padang Padang cup avgörs här och vågorna kan vara riktigt svåra att ta sig igenom. Det är ett av Balis mest populära surfställen och kan vara överfullt av folk när vågorna är som bäst.

Uluwatu – klassikern

Till de absoluta klassikerna hör Uluwatu som ligger i södra Bali. Många olika vågor kan du tampas med här och tänk på att det förekommer starka underströmmar och en del revbesök när det är low tide. Det är mycket sällan som det inte finns några vågor alls här, så detta är en plats för alla nivåer. Dock är det bäst om du lärt dig ett minimum av surfing först innan du beger dig hit. Men är du erfaren så är det bara att köra på.

Seminyak

Alldeles i närheten av Kuta ligger Seminyak, där de båda stränderna liksom går in i varandra. Här är det lika nybörjarvänligt som Kuta så om du aldrig stått på en surfbräda förut, är detta platsen! Det är en aning dyrare än på Kuta men väl värt ett besök. Här är det dock mycket folk som även bara uppskattar att sola och bada så var försiktig när du surfar inåt stranden så att du inte kör på någon. De bästa nybörjarvågorna finns vid Oberoi som ligger precis vid hotellet Ku De Ta. Om du är trött på att vara vid Kuta, kan du komma hit istället.