Sjuka samlarhobbies

En hobby som många har är att de samlar på en rad olika ting. Det kan röra sig om allt möjligt och vanligtvis handlar det om konst eller föremål som kan ge något värde. Frimärken var länge ett hett föremål för samlarna, mynt ett annat. Även konstsamlare finns det många av. Däremot finns det vissa saker som folk samlar på som får vanliga människor att höja på ögonbrynen.

Samla på könssjukdomar

Denna härlighet står faktiskt Jennifer Anistons senaste ex-pojkvän för. Justin Theroux som han heter, äger en mängd tavlor från 1800-talet som visar folk som gapar stort och visar halsen och framför allt dess innehåll. Inne i halsarna på dem kan man nämligen se vilka olika könssjukdomar de har. Theroux verkar alltså tycka det är charmigt med att ha en stor samling gonorré, syfilis m.m. hängandes på väggen. Enligt ryktet vägrade hans ex-flickvän hänga upp tavlorna och för inte så länge sedan bröt paret upp. Förhoppningsvis hade det inte något med könssjukdomarna eller dess eventuella “spridning” att göra, annars så lär Justin Theroux förbli singel länge…

Tomtesamlare eller julmissbrukare?

I ett hus nere i Halland bor Tomten! Eller rättare sagt alla världens tomtar som är inhysta på några kvadratmeter. Faktum är att när julen står för dörren, så dyker tomtenissar upp som svampar ur jorden och paret som delar stugan med dessa figurer, har svårt att komma fram själva. I ett reportage visade det sig att det äldre paret nu har samlat på sig tomtefigurer som hobby under flera decennier och får ångest över att plocka bort dem efter jul. Samlingen har kostat 300 000 kr.

Vem var det som sade att tomten bor på Nordpolen? Det är tydligen till Halland man ska bege sig.

En trevlig samling spypåsar

Som sagt, det finns något för alla och har du någon gång suttit i ett flygplan utan “air sickness bag” i ryggstödet framför dig, kan det vara så att en samlare har passerat där före dig. Det finns nämligen folk som bullat upp hemma med unika samlingar av spypåsar genom åren. Oanvända, naturligtvis! Det är dock inte för att komma ihåg den hemska illamåendekänslan som infunnit sig, utan för att minnas de mysiga resorna till länderna man tillbringade semestern i.

Faktum är också att de gamla tidernas spypåsar kunde ha små illustrationer och teckningar, så det kanske kan bli rena konstsamlingen hemma. Den person som står för den största samlingen av spypåsar, är holländaren Niek Vermeulen, med en kollektion av drygt 6300 påsar.

Att samla på hobbies som hobby

Låter det lite knäppt? Det är det också. Det finns nämligen folk som vill gå steget längre och samla på samlingar, så att säga. Folk som inte tycker det räcker med en hobby, försöker komma upp i ett rekord vad gäller att ha så många hobbies som möjligt. Frågan är om dessa personer ens klarar av att ha ett vanligt arbete? Att ha 10 olika hobbies borde ta både energi och livslust, men kicken av att hamna i rekordböcker eller att få stämpeln att vara så udda som möjligt, verkar vara av större vikt.