Saker att tänka på inför din Baliresa

Bali är verkligen ett naturskönt resmål som de allra flesta nationaliteter drömmer om att se. Dock finns det saker att ta i beaktande inför eller under din resa och här kan du läsa mer om dem.

Avgifter

Bali är ett av Asiens billigaste resmål men det förekommer även avgifter här och där som du måste betala. En rör en skatt för att du vistas på flygplatserna. Den skatten ska betalas vid avresa på flygplatsen och kostar ca 120 kr och är en slags flygplatsskatt. Avgiften betalas oavsett om du reser med inrikesflyg eller om du lämnar landet men om du bara ska inrikes är det billigare.

Du betalar även ett inresevisum på ca 35 USD när du anländer. Detta gäller för 30 dagar. Ska du vara där längre måste du skaffa visum på Indonesiska ambassaden i Stockholm.

Terrorattacker

Lev ditt liv som vanligt men var uppmärksam på att Bali har varit ett föremål för terrorism flera gånger. 2002 skedde den värsta som krävde 202 dödsoffer. Västerländska mål är de platser som terroristerna har tagit sikte på, så håll ögon och öron öppna även om detta är ovanligt.

Mat och dryck

Som tidigare nämnts i en annan av artiklarna kan det förekomma konstiga saker i viss mat. Många gånger har turister blivit lurade att äta hundkött när det annars stått att det har varit nötkött eller kyckling som serverats. Det gäller främst de billigare matställena och det kan vara svårt att veta vad det är man stoppar i munnen. Vill du vara helt säker får du hålla dig till vegetarisk kost.

Skölj alltid frukt och grönsaker ordentligt och ät helst inte skaldjur eller rå fisk. Undvik dricksvattnet i kranen och konsumera vattnet från obrutna buteljer. Dock kan du dricka kokat vatten när det har kallnat, naturligtvis.

Var också uppmärksam på att det förekommer att man späder ut drinkar och annan alkohol med metanol. Det är träsprit som är livsfarlig vid förtäring. Än en gång, vill du vara säker så håll dig till de bättre ställena eller undvik alkohol, helt enkelt.

Rabies

Flera fall av rabies har förekommit på Bali och det springer runt en hel drös med herrelösa hundar som tyvärr lever under hemska förhållanden. Undvik att klappa djur eller mata dem för att inte bli smittad.

Vaccinera dig innan avresa

Det finns flera vaccinationer att ta innan du reser till Bali. Gula febern, Hepatit A, japansk hjärninflammation samt tyfoid. Akta dig även för myggor och ta med ett bra myggstift för att undvika malaria och japansk hjärninflammation. Kan du sova med myggnät, är det en stor fördel. Dock är det ganska ovanligt med dessa sjukdomar och vanligtvis behöver du bara vaccinera dig mot ett visst antal av dem om du ska stanna där mer än 3 veckor.

Bästa tiden att åka på

Bali har tropiskt klimat och det är mycket varmt och fuktigt. Man har en regnperiod mellan december och mars men annars är det relativt fritt fram för att åka. Ön har även en vulkan som nyligen har sprutat ut lava och tvingat folk att evakuera området. Det var vulkanen Gunung Agung som ilsknade till och gjorde så att turistparadiset stannat upp ett tag under december 2017.