Olagliga hobbies

Det finns många unikum i vår Herres hage och så även de hobbies de utför. Man hör talas om de mest konstiga intressen som folk ger sig i kast med och ibland går det så långt att det faktiskt blir olagligt. Här kommer några exempel på olagliga intressen som får polisen att se rött.

Piratstreaming

Ajabaja, att tillverka piratkopierat material för att sedan lägga ut det på internet så att alla ska kunna ta del av det, är inte tillåtet. Dock förekommer det hela tiden och att piratsajternas grundare åker in i fängelse eller får böter, verkar inte minska fildelningen. Detta kan man också förstå för vem vill betala över 100 kr för en DVD-film som kanske inte ens är bra? Dessutom begår inte den personen som ser filmerna något brott. Att dela filer med eget material via Dropbox eller dylikt är heller inte olagligt men det är inte tillåtet att dela saker som en annan äger upphovsrätten till.

Fotografering och kränkning

Det är många som har fotografering som största hobby och därför ska vi reda ut vad man får och inte får göra när man vill plåta. Att ta bilder bara för att ta dem, är i sig inget olagligt. Däremot är delning utan tillåtelse ett lagbrott och kan få stora påföljder om bilderna är tagna på vissa ställen eller under vissa omständigheter. I vissa länder är det otillåtet att fotografera vissa byggnader eller anläggningar ur säkerhetssyfte.

Det här med kränkande fotografering är något som diskuterats vitt och brett, då det förekommit att folk filmat eller fotat intima situationer för att sedan delge andra materialet. För att undvika att bli en kriminell fotograf får du fotografera folk på allmän plats utan att be om lov först men du får inte smygfota folk i vissa situationer, t.ex. i ett badrum, omklädningsrum eller på en toalett. Personens integritet får alltså inte kränkas och en person som befinner sig i en privat miljö får inte utsättas för smygfilmning.

Gå naken på stan

Okej, i vårt relativt kalla avlånga land, finns det inte så många nudister som ger sig ut i -20 grader utan en tråd på kroppen men det har förekommit. Ett känt exempel är en man i Stockholm som vägrade sätta på sig ett enda plagg och som ofta sågs gåendes längs med centrum och Drottninggatan. Det var dock ingen provokation utan hans egen livsstil. Men för att undkomma förargelseväckande beteende så gjorde han en deal med polisen om att åtminstone skaffa sig ett par kalsonger att gå i. Sedan dess har han blivit en uppskattad figur i Stockholms innerstad.

Konst eller lagbrott?

Det har förekommit en del konstnärer som har givit sig ut på allmän plats för att provocera eller väcka uppseende genom konstiga beteenden. Vissa har även ställt ut material som skulle vara vackert men som ansågs olagligt att visa upp. Ett exempel var när konstnären Martin Lima de Faria svalde miniatyrer och röntgades för att sedan ställa ut bilderna. Röntgenplåtarna visades bl.a. upp i Uppsala och i New York. Men att använda sjukhusmaterial på det sättet klassas som en strid mot riktlinjerna och fick stora konsekvenser.