Kicken av att ha en farlig hobby

Att äventyr och farligheter har legat högt upp på listorna när det gäller att roa sig själv är inget nytt under solen. Många oroliga föräldrar tampas dagligen med sina barns lust och vilja över att ge sig ut på farliga vägar, berg och dalgångar för att utforska sina egna gränser och naturen själv. Men även i vuxen ålder spelar dessa härliga kickar en stor roll och faktum är att extremsporter blir mer och mer populära. Att klättra på glaciärer, att paddla i livsfarliga forsar eller köra ett cliffhanger-pass uppe i Grand Canyons branta stup är något som numera tas som vilken hobby som helst. Bungyjump, fallskärmshoppning och vandring i stekheta ökenområden är något som får folk att tänja på gränserna och utmana sig själva och med vetskapen om att man klarar av det, så blir självkänslan större.

Vad sker när man utövar något farligt?

Det som händer i en tuffings kropp när han eller hon beslutar sig för att utmana ödet, är att en adrenalinkick sätter igång. Det är just denna kick som folk är ute efter och som kortfattat kan beskrivas som en liten drog. En blandning av äventyrslust, rädsla och vetskapen om att man gör allt man kan för att klara av det, är en skön känsla hos många utövare av extremsporter. Om man därtill lägger till tävlingsmomenten så blir det hela än mer spännande.

Det behöver emellertid inte bara röra sig om extremsporter utan även andra tillfällen när man gör något som är riskfyllt. Tanken på att bli påkommen, att kunna komma undan med en hårsmån, gör att många får en extra kick. Detta kan vara svårt att förstå för vanliga människor som nöjer sig med ett pass på gymmet eller en lugn svamppromenad i skogen på fritiden, men för den äventyrslystne så är detta rena självmordet och en urtråkig livsstil. Det måste hända saker för att tillfredsställelsen ska verka!

Rooftopping -den senaste extremhobbyn

En av de senaste galna hobbies som fler och fler börjat ägna sig åt, är den våghalsiga rooftoppingen som innebär att man klättrar upp på skyhöga byggnader för att ta selfies eller foton. Många dödsfall har inträffat och omgivningarna har blivit lika irriterade på detta som man blev när alla galna Pokémonspelare började invadera sjukhus och inhägnade byggnader som inte borde vara åtkomliga för vem som helst. Dock måste man erkänna att fotona som tas på de höga höjderna och perspektivet som visas, är makalöst vackra att se på. Att upptäcka städer på detta vis och ge sig själv ett minne för livet samtidigt som man skänker ett pirr i magen på alla betraktare, har lett till att rooftopping blir en alltmer eftertraktad hobby.

Se dock till att ha en rejäl säkerhetsutrustning med dig om du kan och ge dig aldrig upp om du har hjärtproblem eller andra fysiska bekymmer. Ta dig heller inte vatten över huvudet (eller rättare sagt luft) bara för att visa dig på styva linan. Visst kan det vara kul att ha ett annorlunda intresse som dessutom ger vackra minnen och bilder, men är det verkligen värt att riskera livet för?