Hur vanor förändras

På senare tid har vi fullkomligt bombarderats av alla rubriker i tidningar och övriga medier hur viktigt det är att röra på sig och att västerlänningarnas vanor leder till sjukdomar och för tidig död. Ändå är medvetenheten hög både bland unga och gamla och det finns faktiskt få som aldrig tränar eller gör något fysiskt arbete alls. Ändå blir folk tjockare och drabbas av stroke och hjärtproblem. Detta har till stor del med en överkonsumtion av läskedrycker och fet mat eller en avsaknad av frukt och grönt att göra. I nordliga Europa har vi inte samma vanor att äta grönsaker som man har i medelhavsländerna och det beror naturligtvis också på att vi inte har det klimat som krävs för att odla apelsiner, bananer, persikor och liknande frukter. Här är det äpplen och päron som gäller och vill man ha exotiska frukter är det import som krävs.

Även gröna grönsaker har det varit lite dåligt med i Sverige, eftersom rotfrukterna har tagit den största platsen på åkrarna. Resultatet har ofta blivit stabbig mat för att hålla oss mätta och varma i det snöiga och mörka landskapet. En stor bov i dramat med sjukdomar är också stressen och kraven på att vara samhället till lags på alla sätt.

Förändringens tid

Dock börjar detta att förändras till stor del och vi har globaliseringen och inflyttningen av folk att tacka för detta, både på gott och ont. Genom att vi kan handla med andra länder lättare är det enklare att köpa på sig ovanliga råvaror och därmed också hälsosamma produkter som inte finns i vårt land. Samtidigt har det egna jordbruket fått maka på sig och svenska bönder har det tufft. Det har också lett till att de långväga transporterna inte har varit så kvalitativa och bra som önskat och mycket fusk har bedrivits på människors bekostnad. Mat har varit dålig och näringsfattig och den inhemska produktionen har gått på knäna. Samtidigt har man uppmärksammat miljöfrågor i samband med transporter och börjat ifrågasätta fiskemetoder, odlingsval m.m. Många börjar nu uppfinna nya idéer till att odla exotiska råvaror på hemmaplan istället och tack vare teknik blir detta mer och mer möjligt.

Vi blir mer hälsomedvetna

Det må gå långsamt men ingenting är för evigt och pendeln svänger antingen åt ena hållet eller det andra. Det som förr var massproduktion blir enskaligt och stressen tvingas bytas ut mot en mer välbalanserad tillvaro. Detta gäller även vår livsstil och våra vanor. Trots lamslagna rapporter om fetma och psykisk ohälsa, håller tiderna på att förändras och folk börjar reagera mot stress och samhället i övrigt. Allt fler öppnar sina egna lantsortsbutiker och odlar sina egna grödor och fler och fler motsäger sig 8-10 timmars arbetsdag och statens brist på ansvar. Att ta hand om sin egen kropp och sin hälsa har börjat bli prioritet för många och ännu fler väntas haka på den nya trenden. Det är inte bara träning som gäller, utan en harmonisk och berikande livsstil över lag. Att stressa som galningar för att sedan bege sig till ett yogapass och koppla av en timme är en aning paradoxalt och rent ut sagt komiskt. Det är helheten som räknas för att vi ska få en balansgång i livet.

Kan det vara så att vi långsamt vänder vinden och återgår till det som en gång var?