Grunden för en hälsosam livsstil

Det finns många skrönor och tvång vad gäller livsstil och hur man bör leva för att bli lycklig och sund. Vissa är helt enkelt lite för överdrivna medan andra faktiskt stämmer. Här följer några tips på vad du verkligen bör göra för att må bättre.

Kost och motion

Detta ter sig ganska självklart, så denna rubrik får komma först. Att äta rätt och att motionera är livsviktigt för att du ska känna dig mindre trött, stressad och deppig. I många fall skriver läkarna till och med ut motion på recept istället för piller med bieffekter, och det är något som vi bör vara tacksamma för. Du behöver inte motionera som en galning varje dag om du inte vill. Faktum är att elitidrottare ofta får fysiska problem längre fram i livet om de tränat för hårt i sin ungdom, men se åtminstone till att röra på dig mellan 30 min-90 min varje dag i någon mån.

Minska ned på sockret, saltet och fettet och ersätt sött med stevia, honung eller björksocker istället. Det ger till och med en godare smak. Söta även med banan eller dadlar och gör ditt eget naturgodis med mörk choklad, nötter osv. Ät en större mängd frukt och grönsaker och minska på kolhydraterna.

En pillerfri vardag

Hur många människor lever inte på mediciner på grund av för högt blodtryck, för högt kolesterol eller av depressioner? Inte alla, men många äter sedan osunt och lever ett ganska ohälsosamt liv i övrigt, vilket gör att de aldrig går till botten med problemen. Mediciner kan på sikt skada levern, ge sämre PH-värde och åstadkomma jobbiga bieffekter samt är ofta beroendeframkallande, vilket i sin tur kan leda till ytterligare mediciner. Därmed är den onda cirkeln igång.

Försök att leva så sunt du kan och undvik för många tabletter. Vid mindre smärta behöver du faktiskt inte trycka i dig en treo utan kan lägga dig till sängs med en kall, våt handduk över pannan istället. Om du är orolig och inte kan sova så välj sömntabletterna som sista utväg. Mediciner är inte bra att få i sig för många av.

Lagom är bäst

Sverige är landet lagom och ofta skämtas det om detta ute i världen. Men att vara lagom är faktiskt bra, i alla fall om man ser ur hälsosynpunkt. Att göra allt med måtta bidrar till en bättre balans i kroppen, utan att förorsaka något annat. Ät allt men i lagom portioner, träna effektiva pass som varken är för långa eller för korta och jobba inte för mycket! Om hjärnan inte får sina belöningar i form av avslappning eller glädje så kan man lätt dras in i ett beroende som kan yttra sig på olika sätt och det bottnar vanligtvis i undertryckta känslor.

Välj dina vänner med omsorg

Att leva med folk som vi avskyr eller som inte stimulerar oss mentalt, är inte bra. Stanna inte i dåliga relationer, vilka de än må vara, för att du är rädd för att bli ensam. Hitta likasinnade som ställer upp för dig och som du kan lita på. Tänk på att ju mer trygg du är i dig själv, desto tryggare människor kommer du att träffa. Känner du dig inte väl till mods med en partner eller vän, kanske det är dags att gå skilda vägar.